W05

WNĘTRZE OBIEKTU
BIUROWEGO PKP

Projekt przestrzni biurowej ma zupełnie odmienne założenia niż projekt wnętrza mieszkalnego. Przestrzeń musi być uniwersalna oddając zarazem charakter przedsiębiorstwa. W przypadku wnętrza w zabytkowym budynku nie możemy ponadto uniknąć nawiązania do zastanego charakteru miejsca.
 

W budynku administracyjnym Polskich Kolei Państwowych byliśmy odpowiedzialni za gruntowną modernizacją klatek schodowych, korytarzy oraz łazienek. Wszystkie te przestrzenie były w bardzo kiepskim stanie; co prawda wielokrotnie remontowane, ale bez spójnej wizji.

Dodatkowym wyzwaniem były fatalne proporcje największych z projektowanych przestrzeni - korytarzy. Są one bardzo wąskie, długie, z mnóstwem porozrzucanych bez ładu i składu drzwi do gabinetów.

Budynek nie posiada żadnej recepcji ani klarownie wydzielonego przedsionka. Nie było też możliwości stworzenia buforu między przestrzenią zewnątrzną a wnętrzem. Pierwsze spotkanie z wnętrzem odbywa się na klatce schodowej, która musi odpowiednio witać gości i spełniać funkcje: komunikacyjną oraz informacyjną. W projekcie klatki kładliśmy największy nacisk na jakość zastosowanych materiałów wykońceniowych. Przestrzeń klatki utrzymaliśmy w dość uniwersalnej stylistyce. Odkrywka cegły nawiązuje do elewacji budynku. Drobne elementy jak np. czarne stalowe pochwyty wskazują na bardziej charkterystyczny charkater korytarzy.

W przestrzeni o kiepskich proporcjach rodzi się wiele problemów projektowych. Aby im zaradzić między innymi namówiliśmy Inwestora na dużo ciemniejsze niż obecnie ściany. Jasne przestrzenie wydobywają światłocień, ciemne zaś grubią granice przestrzeni, przez co zgubią też złe proporcje korytarzy.

Aby uniknąć przesadnie nowoczesnego stylu zaproponowaliśmy drzwi do gabinetów NORTE, o lekko oldschoolowym (naprawdę żadne inne słowo nie pasuje) wyglądzie. Na podłogach zaprojektowaliśmy płyty imitujące lastriko Venice Villa marki FMG co stanowi odniesienie do zastanej w budynku klatki schodowej. Na sufitach znaleźliśmy miejsce dla grafik o tematyce kolejowej. Tak, żeby przypomnieć użytkownikom i gościom podstawową ideę pracy obiektu. ;-)

Łazienkom nadaliśmy klasyczny i schludny wygląd z domieszką luksusu. Na ścianach i podłogach zastosowaliśmy ponadczasowe płyty gresowe imitujące marmur Delconca HBO10.

ZNAJDUJEMY SIĘ:
RESPAN RZESZÓW lokal 108B

TELEFON:
+48 608 393 184

MASZ PYTANIE? NAPISZ:

biuro@cozastudio.pl

  • Czarny Facebook Ikona
  • Czarny Instagram Ikona
  • Czarny Pinterest Ikona