A08

ROZBUDOWA I PRZEBUDOWA
BUDYNKU MIESZKALNEGO 
JEDNORODZINNEGO

Przebudowa domu lub jego gruntowny remont to często przerażająca konieczność. Jako architekci z pasją staramy się, żeby nawet tak trudne inwestycje przebiegały bezproblemowo i umożliwiały naszym Inwestorom zamieszkanie w domu z historią o zupełnie nowej jakości. Remont domu w Rytrze świetnie obrazuje ten proces.

Opracowywany budynek to klasyczny przykład prlowskiej kostki. Mimo wielu zalet zasięgniętych z epoki modernizmu, w domu z lat siedemdziesiątych łatwo znaleźć też wady. Na pierwszy rzut oka widać: długie niefunkcjonalne balkony, z których ciężko skorzystać, strome i wąskie schody przed głównym wejściem, a wewnątrz dużo ciasnych pomieszczeń. Inwestorzy to 5-osobowa, gościnna rodzina, więc musieliśmy znaleźć miejsce na; garderoby, pokoje gościnnie oraz dziecięce, z drugiej: w domu bardzo brakowało przestrzeni wspólnej. Klasyczny układ funkcjonalny sytuował 12-metrową kuchnię w sporej odległości od 18-metrowego salonu. W domu znajdował się garaż, ale nie był on wykorzystywany przez mieszkańców.

Zmiany, których dokonaliśmy to przede wszystkim: usunięcie balkonów i przeniesienie parteru na obecny poziom podpiwniczenia. Mimo, iż rozbiórka balkonów wydaje się spora, wymiana posadzek i balustrad dla nieużytkowych przestrzeni to dużo większy kompletnie bezsensowny koszt. Dzięki przeniesieniu przestrzeni mieszkalnej na poziom 0, właściciele nie będą musieli wchodzić po schodach z zakupami (co przy trójce małych dzieci wydaje się szczególnie zasadne), a zamiast balkonów zyskają taras z wyjściem porsto na ogród. Ponieważ pomieszczenia w przyziemiu miały tylko 220 cm wysokości zdecydowaliśmy się na usunięcie części stropu między istniejącą piwnicą, a parterem. Dzięki temu projektowany salon zyskał piękne otwarcie aż do stropu nad piętrem.

Uważamy, że po usunięciu balkonów oraz ujednoliceniu okien dom jest pięknym prostym symbolem architektury modernistycznej. Chcieliśmy tą prostotę podkreślić oraz nadać jej odrobinę luksusowego współczesnego sznytu. Prócz jasnego tynku zastosowaliśmy okładzinę elewacyjną z naturalnego drewna z czarnym wykończeniem.

ZNAJDUJEMY SIĘ:
RESPAN RZESZÓW lokal 108B

TELEFON:
+48 608 393 184

MASZ PYTANIE? NAPISZ:

biuro@cozastudio.pl

  • Czarny Facebook Ikona
  • Czarny Instagram Ikona
  • Czarny Pinterest Ikona