ZNAJDUJEMY SIĘ:
RESPAN RZESZÓW lokal 108B

TELEFON:
+48 608 393 184

MASZ PYTANIE? NAPISZ:

biuro@cozastudio.pl

  • Czarny Facebook Ikona
  • Czarny Instagram Ikona
  • Czarny Pinterest Ikona

A07

PROJEKT DOMU JEDNORODZINNEGO

DOM W LESIE

Projekt nowoczesnego domu w pięknych okolicznościach przyrody ( https://www.youtube.com/watch?v=J8O0FPhbXRc&fbclid=IwAR1v7rBAtqp8vSD1iNDZHzy6eDAA6K-SmNRM-CGG7hrY5tRow6YydVKDrGo ) to właściwie marzenie każdego świadomego architekta. Nie oznacza to co prawda pracy lekkiej jak piórko czy braku problemów projektowych. Jednak świadomość, że dzięki temu projektowi użytkownik będzie codziennie rano pił kawę patrząc na las od razu pozytywnie nastraja projektanta.

Zastana przestrzeń to duża częściowo zadrzewiona działka w bezpośrednim sąsiedztwie lasu. Obszar, na którym miał stanąć dom oraz wytyczne Inwestorów determinowały rozciągnięcie bryły w kierunkach wschód- zachód. Dla przyszłych mieszkańców najważniejsze były określone zależności funkcjonalne oraz fakt, że w domu nie ma być schodów i skosów.

Priorytetem projektu był klarowny podział części: centralnie ulokowana przestrzeń wspólna, zgrupowane pokoje dziecięce z dobrą ekspozycją na południowo-zachodnie światło oraz trochę oddechu z dostępem do światła wschodniego dla Dorosłych. Wyodrębniliśmy też przestrzeń techniczną, na którą składają się: pralnia, spiżarnia i garderoba. Dzięki lokalizacji pomieszczeń technicznych od północy zyskujemy dodatkowy bufor cieplny dla budynku.

Bryła budynku jest prostą wynikową przyjętych podziałów funkcjonalnych. Tworzy ją kilka przenikających się prostopadłościanów widocznie wyodrębnionych dzięki kontrastujących kolorach elewacji. Szykowności dodają budynkowi dodatki jak np. zadaszenie części tarasu podparte na skośnych słupach.

Kluczową rolę w tego typu projekcie pełnią oczywiście przeszklenia. Nie chcieliśmy generować dużych strat ciepła, jednak kontakt wnętrza z przepięknym otoczeniem uznaliśmy za obowiązkowy. Udało się wyeliminować prawie wszystkie przeszklenia od północy, dzięki czemu większość okien pełni funkcję naturalnego dogrzewania przestrzeni. Żeby uniknąć nadmiernego przegrzewania i prześwietlania wnętrza największe przeszklenie południowe posiada niewielkie zadaszenie.

Projekt jest w realizacji. Nie możemy się doczekać efektów!