ZNAJDUJEMY SIĘ:
RESPAN RZESZÓW lokal 108B

TELEFON:
+48 608 393 184

MASZ PYTANIE? NAPISZ:

biuro@cozastudio.pl

  • Czarny Facebook Ikona
  • Czarny Instagram Ikona
  • Czarny Pinterest Ikona

A01

PROJEKT BUDYNKU MIESZKALNEGO WIELORODZINNEGO Z USŁUGAMI

Przedstawiana przez nas koncepcja architektoniczna to projekt budynku mieszkalnego wielorodzinnego z kompleksem usług w centrum Walencji. Otaczająca działkę historyczna zabudowa oraz różnorodność funkcjonalna i przestrzenna sąsiedztwa wymagała dużej wrażliwości na przestrzeń oraz na potrzeby mieszkańców.


Obecnie teren inwestycji tworzy mocno zaniedbany obszar, ale posiada spore skupisko zielni pozytywnie wpływające na otoczenie. W związku z tym zdecydowaliśmy się, zatrzymać tę zaletę, prezentując zieleń w zupełnie innej formie. Centrum wielofunkcyjnego obiektu stała się palmiarnia – dostępna zarówno dla mieszkańców, jak i korzystających z usług w parterze pozostałych użytkowników obiektu. Tworzy ona, integralną część budynku, kreując w centrum miasta miejsce rekreacji i odpoczynku.


Przestrzeń palmiarni uzupełniamy wewnętrznymi tarasami dostępnymi dla mieszkańców, które wedle uznania mogą być aranżowane w formie ogródków bądź przestrzeni rekreacyjnych. Zastosowanie takiego rozwiązania pomaga przede wszystkim w tworzeniu relacji sąsiedzkich, a także daje możliwość prowadzenia własnych upraw w centrum miasta.


W związku z programem funkcjonalnym parter budynku zadedykowaliśmy, przestrzeni publicznej zaaranżowanej, przez sklepy oraz kawiarnie. Kolejne wyższe kondygnacje, pełnią funkcję poziomów mieszkalnych gdzie zlokalizowane są, mieszkania od 2 do 4-pokojwych. Najniższe kondygnacje przeznaczyliśmy na garaż podziemny oraz komórki lokatorskie.

Z zewnątrz budynek zdecydowaliśmy pokryć białymi perforowanymi elementami wykonanymi na podstawie wzoru pojawiającego się na ceramicznych płytkach w Hiszpanii. Detal z pewnością nadaje bryle lekkości oraz nawiązuje, do lokalnej kultury co, uatrakcyjnia naszą koncepcję architektoniczną. Dodatkową funkcją użytej perforacji jest zastosowanie systemu przesuwnych okiennic, w związku z którymi zmniejsza się dopływ światła słonecznego. Rozwiązania te, tworzą budynek funkcjonalnym, a jednocześnie, nawiązują do istniejącej kultury.


Budynek swoją bryłą zapełnia całą działkę, co pozwala, w stu procentowe na wykorzystanie jej potencjału. Jednocześnie dzięki licznym przeszkleniom oraz przesuwnych okiennicą, komponuje się z hiszpańską zabudową, w związku z tym tworząc spójną koncepcję architektoniczną.