ZNAJDUJEMY SIĘ:
RESPAN RZESZÓW lokal 108B

TELEFON:
+48 608 393 184

MASZ PYTANIE? NAPISZ:

biuro@cozastudio.pl

  • Czarny Facebook Ikona
  • Czarny Instagram Ikona
  • Czarny Pinterest Ikona

A04

PROJEKT DOMU NOWOCZESNEGO

Dom A04 jest to projekt domu nowoczesnego dla 4-osobowej rodziny ceniącej sobie bliskość natury. Kształt i układ funkcjonalny domu zaprojektowaliśmy w oparciu o specyficzne warunki lokalizacyjne. Działka jest mocno wydłużonym w kierunku wschód-zachód prostokątem. Od północy w niedalekiej odległości znajdują się tory. Z tego powodu zdecydowaliśmy się na rezygnację z północnych przeszkleń, co dodatkowo podnosi energooszczędność domu.


Budynek tworzą dwa zrotowane względem siebie prostopadłościany. Pod wysuniętą częścią wyższej bryły znajduje się sprytnie ukryte zadaszone wejście do domu. Ponieważ sąsiaduje ono z przeszklonymi schodami, gość intuicyjnie wyczuwa umiejscowienie strefy komunikacyjnej. Ponieważ zależało nam na klarownym podziale funkcji dziennej i nocnej, na parterze budynku znalazły się: salon z jadalnią i kuchnią, gabinet, wc, klatka schodowa oraz dwustanowiskowy garaż. Na piętrze zaprojektowaliśmy strefę prywatną – sypialnie i łazienki dla mieszkańców. Korytarz przy północnej ścianie stanowi dodatkowy bufor dla temperatury. Ponieważ przy projekcie domu nowoczesnego kluczową kwestią jest mądre zaplanowanie jego energooszczędności, w domu A04 zajęliśmy się tym już w początkowej fazie projektowania. Usytuowaliśmy budynek, pomieszczenia oraz okna względem stron świata tak, żeby jak najlepiej wykorzystać naturalne zasoby. W domu znalazło się tylko 5 dużych przeszkleń – głównie od południa. Pozwoli to mieszkańcom na oszczędność energii, ale i odpowiedni kontakt z naturą otaczającą budynek.

Projekt wnętrza był nierozerwalnie związany z koncepcją architektoniczną. Postanowiliśmy wykorzystać betonową konstrukcję jako główny atut wnętrza. Aby nadać mu domowego charakteru, dodaliśmy sporo naturalnego drewna i trochę miękkich tkanin. Główną ozdobę strefy wspólnej – salonu z jadalnią i kuchnią stanowi zielona ściana. Ponieważ mieszkańcy domu dużo gotują, strefa robocza w kuchni inspirowana jest wielkoformatową gastronomią. Użyliśmy stali nierdzewnej i profesjonalnych sprzętów. Dzięki wielkości przeszkleń i spójności projektu zaciera się granica między wnętrzem i ogrodem.


Dom A04 to projekt wbrew pozorom bardzo oszczędny w wymowie budynek. Jedyną ozdobą jest jego forma i wykwintna elewacja parteru otulona gabionami. Dom jest bardzo prosty, ma klarowną funkcję i wielkoformatowe przeszklenia. Dzięki jego prostocie i odpowiednim usytuowaniu udało się wydobyć na pierwszy plan otaczające go drzewa. Tak właśnie rozumiemy architekturę osadzoną w kontekście miejsca, szanującą człowieka i naturę.